Sätra Beacon Hills, Västerås, Sweden

Easy to live sustainably

Sustainability and a resilient structure that could be develop over time has been key when planning the new urban development for Sätra including around 2,000 new homes, services and schools.

About

Sätra is a new planned neighbourhood in the outskirts of the city of Västerås, situated northwest of Stockholm. The location is beautiful, with open meadows and wooded hills, but the urban environment is fragmented. Sätra is somewhat disconnected from the city centre, situated between islands of low scale housing areas, adjacent to the Erikslund shopping centre. The location has great potential with good connections by road, including bus transport, and in the longer term, Sätra together with Erikslund, can be developed into a cohesive urban development with mixed functions, commercial including workspaces, as well as housing.

Following an invited competition, Tovatt - part of Sweco and design studio Mandaworks, were engaged to jointly develop a concept as a basis for a comprehensive plan for the project area. The development took shape through a number of workshops concerning various urban themes, arranged by the two studios in close collaboration with the municipality. Bearing in mind the high ambitions of Västerås City concerning sustainability, the visions and concepts were refined into a new and stronger proposal. Urban farming, mobility centres, social inclusion and energy-plus-houses are some of the elements that have been woven into a firm structure of well-designed urban spaces. It shall be easy to live sustainably in Sätra.

In the proposal, the built structures on the meadows and in the valleys, converge the area with neighbouring districts, while the hills are developed as natural parks and preserved as landmarks in the landscape. Around the main paths that connect the district with the neighbouring areas, the main destinations are located, both buildings and main public spaces. A flexible grid of neighbourhood blocks in a small-town scale will facilitate the growth of the area over a longer period of time, with a variation of building typologies. The block proportions allow apartment buildings to be mixed with terraced houses, semi-detached houses as well as villas, in an open and flexible structure, where builders and local initiatives can make their mark on local neighbourhoods and specific buildings.

Facts
Location:

Västerås, Sweden

Client/developer:

Västerås City

Point of contact:

Johannes Tovatt

Visualizations:

Towatt and Mandaworks

Share project:

More projects

Barkarbystaden

Urban Planning

Himmelbyen

Housing