Hotel Blique by Nobis, Stockholm

From forgotten office facilities, to a new meeting place and oasis in the city

A former office block, originally designed by the renowned architect Sigurd Lewerentz in the 1930s, has been transformed into a modern hotel and oasis for social interaction and meetings in the city - Hotel Blique by Nobis. Sweco's architects have refined the property's character with great sensitivity, weaving the present with the past.

About

The doors to Hotel Blique opened in the spring of 2019. With its welcoming courtyard, the hotel is located in the emerging district of Hagastaden in central Stockholm. The site previously housed offices and was designed for the Swedish company Philips and its radio and lighting operations, when it was built in the 1930s. The assignment is the result of winning a competition, where Sweco proposed that the building, by then on the decline, should be transformed into a hotel and commercial space instead of remaining as offices.

The building was originally designed by the architect Sigurd Lewerentz and the vision was to open up the site and make it a more public space as well as to create an attractive and timeless hotel. Of importance in the architectural concept, was to honour and recreate the design and spirit that Lewerentz intended with the original building, while at the same time using it for different purposes and fulfilling modern requirements. For example, the different levels of the inner yard have been connected using stairs, to create space for restaurants and the hotel lobby. The building located by the yard has been extended, with hotel rooms on two floors and a roof terrace open to all.

Sustainability has been a prerequisite throughout the project. Windows are preserved, meaning only the glass has been replaced for energy efficiency purposes, and the selection of materials has been based on environmental criteria. Glass partitions and railings are inspired by the original elements and the details have been designed with loving care. The history of the building is highlighted by exposing the raw concrete and leaving the sawn surfaces of the joists visible in the lobby.

Redeveloping a building from different eras that has also changed during the passage of time, is a complicated task and to achieve optimal results, the architects have been responsive to cultivating the property's original character. Close collaboration between different stakeholders and experts with various specialisms has also been of great significance. Throughout the process, Sweco has been fastidious with the details, something that the client has been very grateful for, since it made a huge difference to the end result.

In addition to the architects, other Sweco experts have contributed, such as designers, building conservation specialists and surveyors. For Sweco's building conservation specialists, the assignment has meant helping to ensure compliance with building regulations and that the redevelopment is carried out with due care in relation to cultural values.

Facts
Location

Stockholm, Sweden

Client/developer

Kungsleden Fastigheter AB

Size

11 500 sqm

Services

Architecture, design, cultural environment and measurement technique

Collaborators

Wingårdhs was responsible for the hotel’s interior design

Point of contact

Ewa Buhr-Berg and Karin Hurtig, Sweden

Share project:

More projects

Postgården

Transformation and Renovation