Halskov Harbour, Korsør, Denmark

From abandoned ferry port to a significant new landmark

The Water Sports Center in Halsskov is an example of how to revitalize an abandoned spot in the city by transforming it and adding new functions. The project emphasizes the special raw character of the site - both in the selection of new materials and in the recycling of existing ones.

About

The project is an architectural intervention that will ensure accessibility to the water and water sports activities at the old ferry port. Since the Danish Storebæltsbroen (The Great Belt Bridge) was constructed, and the ferry service from Halskov ended, the harbour in Halsskov has been more or less unexploited.

Together with the client, Sweco’s architects transformed the old ferry port into a new Mecca for water enthusiasts making it an asset to the city and the area.

The facility is characterized by its significant, tall diving tower, which can be seen all the way from Storebæltsbroen making it a characteristic landmark in the area. The tower is constructed from three stacked containers, that turn gradually to generate an interesting interaction between activity, shadows and volumes. From the diving tower, users can jump from 4, 8 and 11 metres.

Besides the jumping tower, the water sports center comprises a climbing wall, ladders, ramps and floating platforms in the water, three beach volleyball courts and a viewing point with binoculars at the outermost pier. The water sports center thus attracts both sports enthusiasts, tourists and locals alike, bringing new life to the old ferry harbour and creating a new asset.

Maintaining the raw character through recycling

As a continuous theme, the project recycles as many materials as possible from the former ferry port - either directly or through upcycling. The concrete piers have been exposed, and fragments of bulwarks and harbour fittings have been preserved. The area’s security defences and benches consist of the former bulwarks from the ferry port, while new wooden decks consist of sawn bulwark. The facility’s buildings - also built by containers - are covered with heat-treated wood from sustainable forestry that ensures minimal maintenance. Throughout the entire sports center, LED lighting is used to minimize the total energy consumption.

With its architecture, the new water sports center emphasizes the special, raw character of the site - both in the selection of new materials and the recycling of existing ones.

Facts
Location

Halskov Harbour, Korsør, Denmark

Client/developer

Slagelse Municipality

Status

Completed

Services

Total consultant, architect and landscape architect

Point of contact

Christian Sørensen

Share project:

More projects

Den Blå Kant

Landscape Architecture